Lycka

Goddagen kära läsare..

Det var länge sedan. Jag har inte skrivit något på länge för som jag har nämnt innan i bloggande så vill jag inte lägga ut en massa menigslös nonsens bara för sakens skull liksom.

Men nu har jag sen en tid tillbaka grubblat på något som gemene man, kvinna, ung, gammal, rik, fattig, smal, kraftig o.s.v. berörs och det är:

Lycka kära läsare, jag ska filosofera lite över mina tankar över lycka.

Grunden till att jag började grubbla över detta är egentligen världsliga problem som ekonomi och hälsa men konstaterade ganska snabbt att detta tillstånd är ett mycket komplicerat ämne och jag med största sannolikhet inte kommer reda ut. Men trots det så ska jag börja mitt grubblande och filosoferande. Jag vill som sagt väcka en tanke som i mitt budskaps teori kommer i framtiden utveckas och formas till något som jag med stolthet ha delat med mig.

Mitt mål är att väcka en tanke både hos mig själv och förhoppningsvis er.

Enligt Wikipedia så är lycka:

Lycka är en känsla av välbehag, exempelvis känslor som sinnesro, glädje, njutning, välbehag, etc.

Låter enkelt eller hur!?

Vad som gör detta tillstånd så fasinerande komplicerad men ändå så enkel är individualiteten. Vad nu är lycka för mig är inte hur du definierar lycka eller hur någon annan definierar lycka.

Jag ska ge er några exempel på varieteten bara i min bekantskapskrets.  Som ni förstår så nämner jag självklar inga namn utan bara olika tillstånd som jag tror definieras av olika personligheter. Jag tror att många kommer känna igen sig av e olika exemplen som jag tänkte ta upp. En liten egenhändigt utfört forskning.

Som en parantes så tror jag att jag hade kunnat göra en intressant dokumentär där man just försöker definiera och visa hur man i världen upplever och förmedlar lycka. En idé för framtiden kanske.

För att föregå med ett gott exempel som alla bör göra så ska jag först berätta lite om mig och mina tankar kring lycka om mig själv.

Som barn vet man inte vad lycka är och kan känna sig lycklig över en vuxnes perspektiv väldigt små saker och upplevelser. När man åldras så ändras ens uppfattning av lycka från att bli överlycklig över en leksak sakta till mer och mer avancerade saker och upplevelser som ex skola, flickvän, arbete, bil, kärlek, familj, hus, barn till senare i livet (jag är 42) till mindre sakliga ting som hälsa och ekonomi. Med ekonomi menar jag inte att jag vill ha råd att köpa en massa saker utan en trygghet och mindre oro över enkla saker som betala räkningar och så.

Saker som har gjort mig lycklig är familj även trots jag inte har en egen, en fin utbildning (sjökapten), min bil har varit en sak jag gjort mig lyckligare, jag trodde och tror att en egen familj kommer göra mig lyckligare, mitt hus är en lycka i sig. Just nu i mitt liv hoppas jag att en bättre ekonomi kommer göra mig lyckligare. Man förändras, man mognar och blir klokare ju mer grå hår man får ju mer karaktär har man. Eller?! Hahaha

Några exempel som gjorde mig väldigt lycklig var

 • Få höra att man var älskad
 • Att få höra tack för du finns i våra liv
 • Att få en stor kram på jobbet
 • Vara behövd

Bara i mitt fall framgår det att det inte finns en mall för lycka.. Här kommer några fler exempel, jag har bekanta som:

 • Inte vill annat än bli föräldrar                                                = barn
 • Vill att sina barn ska och familj ska må bra                         = barn, hälsa
 • Vill hitta den rätta                                                                  =familj
 • Kunna köpa sig drömbilen                                                     =sak
 • Hitta ett hem                                                                          =trygghet
 • Genom bry sig få folk att må bättre                                     =medmänsklighet
 • Ge sina barn ett bra liv/uppväxt                                           =trygghet
 • Trivas i sitt arbete                                                                   =mening
 • Vill bli frisk                                                                               =hälsa
 • Vill hitta ett bra givande jobb                                                =mening, ekonomi
 • Vill bli rik                                                                                 =trygghet
 • Vill bli rik                                                                                 =fåfänga

Andra exempel kan vara: bli mätt, gå ner i vikt, träna, bli klokare, träffa en hjälte, resa, bestiga Mount Everest, osv.. Önskemålen och vad man tror som ni säkert vet är oändliga.

Vad jag är helt säker på är att vad man tror kommer göra en lycklig behöver inte vara just det, jag tror många hoppas på en sak och när man väl kommer dit så är det inte så.

Ett universal exempel på detta är pengar. Folk i rikare länder är inte lyckligare än i fattigare. En rik man som kan köpa sig allt behöver inte vara lyckligare än en hemlös man som får en god måltid. Allt handlar om perspektiv.

Jag drömmer ofta om den dagen då jag kommer bli lycklig men vet att innerst inne så är man inte särskilt olycklig. Att jaga ”lyckan” är en medfött universal egenskap som driver oss alla bli en bättre människa.

Lyckan har på ett eller annat sätt träffat mig, dig och oss alla varken vi erkänner det eller inte.

Istället för att säga att vi jagar lycka tycker jag att vi säger att vi jagar att bli ännu lyckligare!!

Här kommer några tänkvärda ordspråk om ämnet lycka:

 • Att leva lycklig tills sina dagar slut kan man bara göra dag för dag.
 • Den som tror på lyckan har redan funnit den.
 • Det finns ingen väg till lyckan. Lyckan är vägen.
 • Det finns i oss alla ett hinder för fullkomlig lycka; det är leda vid det vi redan äger och längtan efter det vi inte har.
 • Framgång är inte nyckeln till lycka. Lyckan är nyckeln till framgång.
 • Lyckan ser alltid liten ut när du håller den i dina händer, men släpp den, och du inser genast hur stor och dyrbar den är.
 • Vi finner inte lyckan, vi skapar den.
 • Många människor springer efter lyckan likt en tankspridd man som nervöst letar efter sin hatt, medan han hela tiden har den på huvudet eller håller den i handen.
 • Många försummar den lilla lyckan, medan de väntar på den stora.

Perspektiv kära läsare, perspektiv!!!

OMS

1 tanke kring ”Lycka

Lämna ett svar