Hjältar

Ett av mina finare minnen från min barndom i Ungern är faktiskt två tv figurer som blev mina hjältar. Ni har säkert ingen aning om vilka dessa personer är men de är jättestora lite längre ner i Europa.

Dessa italienskt födda herrar skapade en helt egen genre av film kallad spagettivästern.  Vad sören är spagettivästen undrar ni nu och det ska jag berätta, spagettivästen är västernfilmer som producerades och regiserades av italienare under 1960-1970 talet. Oftast var dessa filmer lågbudgetproduktioner men blev med tiden några av genrens mest betydelsefulla filmer och de största aktörerna var två herrar som tog amerikanska namn för att lättare fånga en vida publik.

Dessa män är Terence Hill och Bud Spencer och har medverkat i över 40 filmer.

Terence Hill är den mindre av de kallad blåöga, han är den smartare och snabbare av dessa två och är den som med sin list alltid lyckas få med Bud på äventyr.

Bud Spencer är duons starka man vilket han använder i alla sina filmer och har en väldig säregen stil när de slåss vilket de gör ganska frekvent i sina filmer.

Jag är allmänt en kräsen men ändå filmälskare som har en extra förtjusning när man lyckas skapa en film som trots sin stämpel lyckas skapa något utöver förväntningarna.

Vad jag menar med det är att folk i allmänhet sätter saker, personer, känslor, erfarenhet i boxar, god vs ond, ljust vs mörker, lycklig vs olycklig, familj vs ensam, där är många exempel. Jag gillar när man vågar bryta denna stämpel och i modern film makeri är det ganska vanligt att man gör det. Jag kommer ifrån mitt ämne en aning men ska lite snabbt ge några exempel.

Godzilla var ett ont monster för 10 år sen, Venom likadant, Dracula, Frankensteins monster, många filmer har gjorts om där en mörkare karaktär fick vara hjälten. Man har omvärderat stämpeln!

Varför jag kom tänka på detta är att i många av Terence och Buds filmer spelar de hästtjuvar och banditer men trots det så slutar det med att de alltid misslyckas med vara ”onda” och deras handlingar istället slutar med godhet.

Redan då bröt man mot normen och skapade något som för många blev kult!

Jag önskar att detta arv lever vidare. Och hoppas att om ni får tillfälle ge det en chans att se och uppleva denna magnifika duo.

Terence Hill & Bud Spencer

Ser ni likheten?

Jag och Anne på STC party vintern 2019

Er trogna OMS. =)

Lämna ett svar