Lycka

Goddagen kära läsare..

Det var länge sedan. Jag har inte skrivit något på länge för som jag har nämnt innan i bloggande så vill jag inte lägga ut en massa menigslös nonsens bara för sakens skull liksom.

Men nu har jag sen en tid tillbaka grubblat på något som gemene man, kvinna, ung, gammal, rik, fattig, smal, kraftig o.s.v. berörs och det är:

Lycka kära läsare, jag ska filosofera lite över mina tankar över lycka.

Grunden till att jag började grubbla över detta är egentligen världsliga problem som ekonomi och hälsa men konstaterade ganska snabbt att detta tillstånd är ett mycket komplicerat ämne och jag med största sannolikhet inte kommer reda ut. Men trots det så ska jag börja mitt grubblande och filosoferande. Jag vill som sagt väcka en tanke som i mitt budskaps teori kommer i framtiden utveckas och formas till något som jag med stolthet ha delat med mig.

Mitt mål är att väcka en tanke både hos mig själv och förhoppningsvis er.

Enligt Wikipedia så är lycka:

Lycka är en känsla av välbehag, exempelvis känslor som sinnesro, glädje, njutning, välbehag, etc.

Låter enkelt eller hur!?

Vad som gör detta tillstånd så fasinerande komplicerad men ändå så enkel är individualiteten. Vad nu är lycka för mig är inte hur du definierar lycka eller hur någon annan definierar lycka.

Jag ska ge er några exempel på varieteten bara i min bekantskapskrets.  Som ni förstår så nämner jag självklar inga namn utan bara olika tillstånd som jag tror definieras av olika personligheter. Jag tror att många kommer känna igen sig av e olika exemplen som jag tänkte ta upp. En liten egenhändigt utfört forskning.

Som en parantes så tror jag att jag hade kunnat göra en intressant dokumentär där man just försöker definiera och visa hur man i världen upplever och förmedlar lycka. En idé för framtiden kanske.

För att föregå med ett gott exempel som alla bör göra så ska jag först berätta lite om mig och mina tankar kring lycka om mig själv.

Som barn vet man inte vad lycka är och kan känna sig lycklig över en vuxnes perspektiv väldigt små saker och upplevelser. När man åldras så ändras ens uppfattning av lycka från att bli överlycklig över en leksak sakta till mer och mer avancerade saker och upplevelser som ex skola, flickvän, arbete, bil, kärlek, familj, hus, barn till senare i livet (jag är 42) till mindre sakliga ting som hälsa och ekonomi. Med ekonomi menar jag inte att jag vill ha råd att köpa en massa saker utan en trygghet och mindre oro över enkla saker som betala räkningar och så.

Saker som har gjort mig lycklig är familj även trots jag inte har en egen, en fin utbildning (sjökapten), min bil har varit en sak jag gjort mig lyckligare, jag trodde och tror att en egen familj kommer göra mig lyckligare, mitt hus är en lycka i sig. Just nu i mitt liv hoppas jag att en bättre ekonomi kommer göra mig lyckligare. Man förändras, man mognar och blir klokare ju mer grå hår man får ju mer karaktär har man. Eller?! Hahaha

Några exempel som gjorde mig väldigt lycklig var

 • Få höra att man var älskad
 • Att få höra tack för du finns i våra liv
 • Att få en stor kram på jobbet
 • Vara behövd

Bara i mitt fall framgår det att det inte finns en mall för lycka.. Här kommer några fler exempel, jag har bekanta som:

 • Inte vill annat än bli föräldrar                                                = barn
 • Vill att sina barn ska och familj ska må bra                         = barn, hälsa
 • Vill hitta den rätta                                                                  =familj
 • Kunna köpa sig drömbilen                                                     =sak
 • Hitta ett hem                                                                          =trygghet
 • Genom bry sig få folk att må bättre                                     =medmänsklighet
 • Ge sina barn ett bra liv/uppväxt                                           =trygghet
 • Trivas i sitt arbete                                                                   =mening
 • Vill bli frisk                                                                               =hälsa
 • Vill hitta ett bra givande jobb                                                =mening, ekonomi
 • Vill bli rik                                                                                 =trygghet
 • Vill bli rik                                                                                 =fåfänga

Andra exempel kan vara: bli mätt, gå ner i vikt, träna, bli klokare, träffa en hjälte, resa, bestiga Mount Everest, osv.. Önskemålen och vad man tror som ni säkert vet är oändliga.

Vad jag är helt säker på är att vad man tror kommer göra en lycklig behöver inte vara just det, jag tror många hoppas på en sak och när man väl kommer dit så är det inte så.

Ett universal exempel på detta är pengar. Folk i rikare länder är inte lyckligare än i fattigare. En rik man som kan köpa sig allt behöver inte vara lyckligare än en hemlös man som får en god måltid. Allt handlar om perspektiv.

Jag drömmer ofta om den dagen då jag kommer bli lycklig men vet att innerst inne så är man inte särskilt olycklig. Att jaga ”lyckan” är en medfött universal egenskap som driver oss alla bli en bättre människa.

Lyckan har på ett eller annat sätt träffat mig, dig och oss alla varken vi erkänner det eller inte.

Istället för att säga att vi jagar lycka tycker jag att vi säger att vi jagar att bli ännu lyckligare!!

Här kommer några tänkvärda ordspråk om ämnet lycka:

 • Att leva lycklig tills sina dagar slut kan man bara göra dag för dag.
 • Den som tror på lyckan har redan funnit den.
 • Det finns ingen väg till lyckan. Lyckan är vägen.
 • Det finns i oss alla ett hinder för fullkomlig lycka; det är leda vid det vi redan äger och längtan efter det vi inte har.
 • Framgång är inte nyckeln till lycka. Lyckan är nyckeln till framgång.
 • Lyckan ser alltid liten ut när du håller den i dina händer, men släpp den, och du inser genast hur stor och dyrbar den är.
 • Vi finner inte lyckan, vi skapar den.
 • Många människor springer efter lyckan likt en tankspridd man som nervöst letar efter sin hatt, medan han hela tiden har den på huvudet eller håller den i handen.
 • Många försummar den lilla lyckan, medan de väntar på den stora.

Perspektiv kära läsare, perspektiv!!!

OMS

Jul 2020

God jul Kära läsare.

Detta året och synnerligt denna jul kommer vi minnas länge då Corona spökar för fullt och alla försöker göra det bästa av det hela vilket är mycket svårare än det verkar. Det drabbar i alla åldrar, gamla som riskgruppen för sin ålder men även unga som absolut inte kan få det. Vi alla känner någon i den situationen och får skicka de en extra stor virtuell kram och hoppas på att det snart är över.

Utöver den vanliga julstressen var jag jättevilsen på dagarna men det ingår väl i paketlösningen liksom.

Jag själv firade Jul den 23e med min goda vän Anci och hennes son Alvin..

Anci, Alvin & Sandor

En mycket trevlig dag med familjen Olden. Vi åt kyckling, potatis och brunsås och Anci dukade upp med plockmat som vi bata tryckte i oss resten av dagen då vi avverkade minst tre julfilmer och en rysare. Mysigt.

Tack Anci & Alvin för jag fick vara med er.


Julafton firade jag med familjen Gyllenbjörk

Vi hade supertrevligt med jul lunch, promenad, julklappsspel där jag vann torrshampo =), Kalle, glögg, ännu mera presenter där jag fick en mortel, julmat och massor massor med tevligt sällskap.

En helt perfekt julafton. Tack familjen Gyllenbjörk för jag fick vara en i familjen.

Älskar er alla.

OMS

Till minne av Karl Erik Johansson

Kära Kalle somnade in den 1 november 73 år ung.

Jag lärde känna Kalle och hans fru Anita runt 2002 och de blev en del av min extra familj när jag köpte en av deras grannhus uppe i Lerbäckshult. Sen dess har vi på ett eller annat vis varit en del av varandras liv.

Jag minns Kalle som en glad, kunnig och främst av allt en varmhjärtad person som bara ville väl. Varje gång jag var inne hos dem vilket var ofta frågade han alltid om jag hade så jag klarade mig. Denna gäst gjorde Kalle för mig och säkert många fler i nästan 2 decennier. Och han verkligen menade det.

Kalle satt i rullstol de sista åren och när man hälsade på dem för att så frågade han ändå om jag hade så jag klarade mig. In i det sista ville Kalle väl. Det säger väldigt mycket om en person.

Kära Kalle
Du hade ett lång och bra liv med Anita trogen vid din sida i alla med och motgångar. Du lyckades med fin karriär, två duktiga barn och många underbara barnbarn. Du satte din prägel i mångas liv och världen var en bättre plats med dig i den. Du är saknad av mig och många, många fler.

Jag är ganska säker på att det inte finns ett liv efter detta men kan känna en sorts tröst över att du vakar över oss vart du nu är.

Familjen och jag tog avsked idag fredagen den 27e.

Sandor =(

Ankor

När jag hade installerat mitt badkar så sa jag att om man har badkar oavsett ålder ska man ha badankor så jag köpte typ två stycken. Sen dess har min goda vän Anci utökat antalet till ca 6 ankor tills idag då hon hade fyndat en hel låda fyll.. Haha

Tack kära du..

OMS

Nostalgi

Jag hjälpe min goda vän Martin att städa lite på hans vind och hittade lite av mina gamla saker. Jag visste att jag hade lite saker hos honom men ingen aning om vad.

Jag hittade gamla fotoalbum vilket gjorde mig väldigt glad då jag inte har många bilder på mig som yngre.

Jag känner mig överväldigad av gamla minnen och vet inte om jag ska vara glad eller ledsen. Lutar mer åt ledsen.

Denna skattkista av minnen…

Här är två bilder som på mig som berörde mig väldigt.

Jag är ledsen över hur den där killen med de vackra ögonen slutade så ensam. =(

OMS

Livsberikande

I många år har min goda vän Anci sagt att jag borde jobba med barn men jag har faktiskt inte ens funderat kring idén men när jag helt oplanerat blev erbjuden hoppa in som slöjdlärare tog jag självklart ändå möjligheten att utforska denna värld av barn och lärande.

Jag som person älskar kunskap, erfarenheter och utmaningar. Låter säkert mycket klokare än vad jag är men jag eftersträvar något positivt i det stora hela.

Detta i linje med min budskaps filosofi.

Min positivism har varit i en svacka och jag har därför inte pratat så mycket om min budskaps filosofi men känner att upplevelsen på Villanskolan som vikarierande slöjdlärare var en sån enorm våg av positivism så jag kan åter glädjas och hoppas på en strimma av ljus efter en mörk period.

Min vän Anci hade rätt!

Vikariatet varade bara i två och en halv vecka men gav mig minnen för livet och jag i det stora hela tror att många av barnen ser mig som en positiv tillskott av personer som de har träffat.

I början så tror jag att jag hade mycket respekt med mig då jag är ganska stor, skäggig och skallig. De flesta trodde jag var från Finland tack vare min brytning.

Jag upptäckte dock att min mantel av respekt rasade ganska snabbt då barnen upptäckte att jag inte var i närheten av så farlig som jag såg ut och till och med rolig och busig. Vilket de självklart utnyttjade för att testa mina gränser och de sista dagarna tryckte de på alla mina knappar för att testa vart gränsen gick. Detta ingår för alla lärare och jag visste att jag hade fått byta taktik om jag skulle fortsätta, men som helt oerfaren vikarierande slöjdlärare så tyckte jag i det stora hela att det gick väldigt bra.

Alla barn tyckte självklart inte om mig men vågar med stolthet säga att de flesta nog tyckte om mig. Några av de små liven berörde mitt tomma hjärta väldigt och är djupt saknade.

Jag i det stora hela har inte mycket erfarenhet av känslor vilket är ganska jobbigt att handskas med som vuxen och blir kanske därför nästan förvånad/förvirrad av vad man ska göra med det när man får uppleva de så tydligt som jag fick göra.

Vad jag försöker säga att barn är fantastiska, jag vet att ni vet och jag har sagt det innan men det berörde mig så pass att jag vill säga det igen.

Barn förmedlar känslor på ett sådant fantastiskt sätt att man inte bara ser utan man känner vad de känner. Man blir varm i hjärtat och själen samtidigt som man nästan blir knäsvag.

Trots jag endast var vikarie i knappt tre veckor berikade det mitt liv och en välbehövlig våg av positivs har sköljt över en sinad själ.

OMS

Värmande upplevelse

Jag tänkte sätta mig nästa vecka och skriva lite av mina upplevelser som lärare men känner det är en särskilt tillfälle som berörde mig väldigt och känner att  jag bara måste berätta för er.

Vissa av mina elever har jag hunnit träffa vid flera tillfällen medan vissa bara en gång och även suttit och ätit i matsalen med de små liven och på det viset har vi fått kontakt.

Denna vecka är min sista vecka då ordinarie läraren är tillbaka nästa vecka och jag har då denna vecka min sista lektion med alla klasser.

Innan i veckan när jag hade en klass som jag lärt känna och när jag berättade att det var min sista lektion och fick många kramar den dagen. Jag råkade också berätta att jag fyllde år dagen efter och under min sista lektion så letade de upp mig för att gratulerade mig.

Nu kommer vi för den värmande upplevelsen.

När en av dessa elever kommer fram till mig, kramar om mig och släpper inte utan håller fast och kollar upp på mig med ett stort leende och säger att han kommer sakna mig.

Som lärare och föräldrar så är man säkert van vid sådana upplevelser men eftersom jag inte är något av dessa så berörde mig väldigt.

Barn är helt fantastiska, man inte bara ser vad de känner, man känner vad de känner.

När den lille eleven kramade om mig och log till mig så såg han så lycklig ut att det smittade av sig och jag kände mig nästan knäsvag av lycka jag med. =)

Ända tills allt var över då jag blev ledsen att jag inte får träffa de små rackarna mer. =(    

Detta var en värmande upplevelse som jag inte kommer glömma..

OMS

Födelsedag

God kväll kära läsare.

För 41 år sedan föddes det en blond söt kille (ska leta upp bildbevis senare) som blev denna magnifika man som jag är idag.  Haha

Dagen till ära för att fira denna livsbejakande händelse tillbringade jag med mina skolbarn och en hel del kramar. Borde kanske varit lite försiktigare dessa corona tider men vad gör man när man helt oplanerat får kram från dessa underbara barn. Kommer bli tomt utan de små liven..

Lite mer om mina upplevelser en annan dag för idag är ingen vanlig dag för det är min födelsedag.

Efter skolan åkte jag till gymmet. De små liven konstaterade att jag hade en ölkagge vilket känns hemskt då jag inte ens dricker öl. Haha

Eftersom jag varit själv i hela mitt liv så är jag inte mycket för att fira sånt så jag försöker oftast ignorera det hela så gott det går men åkte jag ändå till min gamla mor Maj Britt med två bakelser så fick vi fira lite ändå.

Efter det så åkte jag till mina favorit töser och tillbringade kvällen med god mat, trevlig sällskap, fick en fin porträtt gjort av Ella och såg en superdålig barnfilm. Mycket trevlig kväll.. =)

När jag kom hem så stod det en paket från min lillebror Micke med delikatteser från Ungern vilket kommer åtnjutas imorgon kväll.

I det stora hela är jag supernöjd med dagen och lägger mig ikväll med ett belåten sinne och ser fram emot morgondagens äventyr.

Er trogna OMS.

Nya äventyr

Idag har det varit en intressant och givande dag. Jag har överlevt min första dag som slöjdlärare på Villanskolan. Jag har haft tre klasser med femteklassare som håller på tillverka en metallros. Idag klipptes det med bänk sax och filades en massa vilket inte många av ungdomarna tyckte var särskilt kul eller givande och jag misstänker att jag filade mer än de alla barnen tillsammans.
Sandor hur göra man? Sandor jag vet inte vad jag ska göra? (trots jag visade 15 sec innan) osv.

För varje lektion så blir man lite klokare och lär sig hur jag ska visa och berätta för att man faktiskt ska nå fram till ungdomarna med lite resultat. Jag säger inte att jag lyckades utan att jag faktiskt gjorde lite framsteg. Jag är nöjd med dagen då alla barnen inte bara överlevde utan hade kvar alla fingrar efter dagens lektioner. Jag är nog en av få lärare som har lektioner där eleverna är i en sal full med vassa saker! Sen är jag ganska säker på att barnen inte är dummare än att de utnyttjar den nya lärarerarens ovana..  Haha

Ungdomarna tyckte jag liknade en 25 årig skogshuggare..  Hahahaha 
Ja varför inte!!!  Hahaha

Jag har lärt mig att dela ut guld och sandkorn efter lektionen så jag tänkte göra det för er med.

Dagen guldkorn är att jag fått denna fina möjlighet att testa hur det är att vara lärare, en ny merit och väldigt fin erfarenhet.

Dagens sandkorn är att det inte är lätt att vara lärare då eleverna inte vill lära sig.  

För att fira detta så har jag utöver denna fina händelse så har jag tagit mig i kragen och skippat alla ursäkter och börjat träna igen. Jag har varit ifrån sen februari vilket känns i hela kroppen.

Jag prövade träna hos en konkurrent till TA (STC) tidigare i vår men kände inte mig hemma så därför har jag liksom kommit ifrån rutinerna och var ifrån all träning tills nu.

Jag valde att svälja min stolthet och lägga allt som har hänt bakom mig och skaffat mig ett medlemskap på gamla goda TA (STC). Och efter dagens 60 minuters konditions pass så känns det toppen att vara tillbaka i sadeln och ska se möjligheten att träna massor nu när man ändå är i stan varje dag.

Nya möjligheter, nya äventyr och det i det stora hela känns all detta väldigt positivt. Ser åter igen fram emot vad nu än framtiden har att utvisa.

Er trogna OMS (Oh My Sandor)